Talo täynnä turkulaisia tarinoita

Missä olet, kun olet Suomalaisella Pohjalla?

Tervetuloa kappaleeseen turkulaista historiaa

Suomalainen Pohja on ravintola, joka toimii Suomalainen Pohja ry:n talossa yhdistyksen klubiravintolana. Tästä ilmeisestä yhteydestä huolimatta ravintola Suomalainen Pohja on avoin kaikille kävijöille. Vain jäsenille tarkoitettu klubiravintola se ei ole, vaikka silloin tällöin törmäämme tähän käsitykseen.

Astu siis Suomalaisen Pohjan taloon ja katsele ympärillesi. Lämpimästi tervetuloa! Talo valmistui vuonna 1980, uuden klubirakennuksen rakentaminen tuli ajankohtaiseksi 1970-luvun lopulla, kun vanha Puu-Pohja tuli rakennuksena elinkaarensa päähän. Uusi rakennus rahoitettiin myymällä osa tontista vakuutusyhtiö Sammolle. Tehtävään palkattiin Arkkitehtitoimisto Siqvard Eklund Turusta, nykyinen Sigge Arkkitehdit Oy.

Uusi Pohja vihittiin käyttöön vuonna 1981. Rakennus otettiin jäsenistön keskuudessa vastaan suurella ilolla. Huomiota herätti etenkin uuden klubirakennuksen näyttävät kierreportaat. Tyypillisesti suomalainen saapuu juhlasaliin huomaamattomasti sivuovesta, mutta nyt portaat johdattivat saapujan alakerrasta näyttävästi keskelle juhlasalia.  mutta sen arkkitehtuuri on saanut monet pitämään rakennusta vanhempana. Talon tyylilaji ei ole Suomen viitekehyksessä välittömästi tunnistettava tai helposti ajoitettava. 

Tummaa paneelia, jyhkeää kiveä, kokolattiamattoja ja taidetta kaikkialla. Nostalgisessa asussaan säilytetty talo henkii 1900-luvun lopun tunnelmaa. Jos nämä seinät voisivat muistella, niillä olisi monta kiintoisaa tarinaa päätöksistä, jotka ovat muuttaneet Turun suuntaa ja ihmisistä, jotka ovat hallinneet paikallista elämää.

Mikä ihmeen Suomalainen Pohja ry?

Suomalainen Pohja on ravintola, mutta myös edelleen toimiva aatteellinen yhdistys, jolle talo Taidemuseonmäessä kuuluu. Nykyinen talo on jo viides vuonna 1920 perustetun yhdistyksen kerhotiloista. 

Pian sata vuotta täyttävä yhdistys syntyi alkujaan poistamaan "hengen puutetta" Turun suomenkielisen sivistyneistön parista. Idea syntyi suomenkielisen sivistyksen alkulähteillä, vuonna 1917 perustetussa Turun Suomalaisessa Yliopistoseurassa. Seuran aktiiveja olivat muun muassa Kaarlo Jäntere, tuleva pääministeri T.M. Kivimäki, J. G. Nordström ja Eino Tulenheimo. 

Lue yhdistyksen historiasta lisää täältä.